La început de drum

Publicată în colaborare cu alţi autori, în antologia-almanah “Semne ale fratelui timp” , Editura Art Creativ, București , 2021,  ISBN : 978-606-9724-24-8.

Editor: Daniela Toma

Coperta: Corina Rezai

Junior Editor: Iulia Toma

Grafică: Corina Rezai

20220101_205631

“SEMNE ALE FRATELUI TIMP, scrieri Art Creativ, Bucureşti, 2021

În Almanahul Art Creativ, SEMNE ALE FRATELUI TIMP avem grupaje de poezii, eseu, proză scurtă sau fragment de roman, aforisme şi cronică literară, un volum de scrieri Art Creativ de citit şi de recitit cu plăcere, de păstrat în fiecare bibliotecă…

Elegantă şi expresivă prin natura ei, poezia se manifestă dincolo de ceea ce realitatea îşi asumă ca obişnuinţă într-un context general lipsit de contur şi dominat de neaşteptate schimbări sociale.

Experienţele estetice sunt aspecte care justifică acea cauză comună prin care se doreşte ca poezia, şi implicit frumuseţea, să fie extrase din marginalitate, dintr-un război imaginar cu aparenţele care le sfârtecă trupul şi să fie aşezate în spaţiul lor generos, redefinit, în contact cu tot ce este esenţial şi autentic.

Şi pe drept cuvânt, pentru că, aici scriu nişte „membri ai bandei de poeţi/ai reţelei naţionale de visători/seducătorii subconştientului nostru/care se topesc dacă nu-i asculţi/nu poţi să crezi ceea ce nu vezi/dar acum, iată, eu văd perfect/linia orizontului cum se scufundă/ supravieţuitorii, doar ei/încă mai înoată/împreună cu zorii”. Mare adevăr!

Nimeni ar fi putut să scrie şi să cânte cuvintele mai frumos decât ei:

„Din iarmaroace pe la panorame/Grăbim să traversăm la Dardanele/Dintr-un ibric în clocote spanchii/Ne fac cu ochiul muezini chilipirgii/Parfume şi miresme otomane/Opiacee, afion şi tariac/Hrănesc halucinaţii narcomane/De paradisuri într-un vârf de ac”. O, şi ce paradisuri!

Această formă şi forţă creativă care este poezia, experienţă interioară a fiecărui poet, are o strânsă legătură cu muzica, cu provocarea ei, cu abundenţa de frumos din fiecare tresărire, din fiecare respiraţie, între ele, un amestec armonios de idei, de concepte, o dimensiune a preaplinului de surprinzătoare mărturisire. În acest volum, ambele ar putea opta pentru statutul de lumină pentru că „în calea luminii nici vântul nu șade… așa a început întinerirea”, cum altfel?

Pe de altă parte, proza dezvoltă viziuni coerente şi oferă o imagine convingătoare, un traseu bine stabilit al ideilor, construcţii remarcabile, fapt care ne face să concluzionăm că gândirea se dezvoltă, funcţionează, este rezultatul acumulării de noi cunoştinţe, al căutării, al analizei, al concentrării esenţialului, acesta din urmă, criteriu important pe care se bazează construcţia prozei.

„Nicio tristețe nu are sens în marele plan universal”, nu atât timp cât se plămădesc „.stele sortite acestei unice întâlniri, timp țesut de viziunea unei legende… „cineva mă prinde de cot și mă leagă uimire în poveste”…

Indiferent în ce câmp literar se încadrează scrierile acestui volum, cert este faptul că autorii sunt fascinaţi de ceea ce spun şi scriu, ei reuşesc să găsească esenţa, spontaneitatea în exprimare şi în susţinerea intensivă a discursului, sunt împreună în spaţiul liber de alegere şi mai ales în Timpul favorabil izbânzii literare, dau semne de vrednică, de memorabilă înfrăţire cu acesta – demonstaţia se află în volumul de faţă, cu încărcătură umană, cu idee de Om…

„acest timp are un pumn imens/îl vezi, îl miroşi/iese fum din el/acest timp urăşte pereţii de fier/iar tu, omule/tot o carte eşti”…

bine că ați venit, scrieți repede o dorință și agățați-o de-un ram!”

(Daniela Toma)  .

Pentru povestire clic aici.

Lasă un comentariu