Brașov

       Nu cred să existe iubitor al munţilor în special, sau al călătoriilor în general, care să nu fi trecut prin Braşov. Indiferent în ce categorie s-ar încadra, turistul a poposit şi a vizitat minunatul oraş de la poalele Tâmpei.

        Braşovul, oraşul situat în centru ţării, este un loc prielnic de turism, indiferent din ce colţ al ţării vine călătorul.

       Oraşul Brașov este cunoscut sub mai multe denumiri : Kronstadt (în germană ) , Brassó (în maghiară ) sau  Corona (în latină ). Deoarece în oraş locuiau mulţi sasi, mai purta şi denumirea specifică dialectului săsesc Kruhnen ( Krűnen, Krînen)

       Braşov este reședința și totodată cel mai mare municipiu al județului Brașov, din România, fiind de asemenea unul dintre cele mai mari orașe din țară (în scădere ca număr de populaţie, în ultimele decenii din cauza exodului sașilor și mai ales a reducerii activității industriale).

       Brașovul este cunoscut și datorită Festivalului Internațional „Cerbul de Aur”, ce se deşfăsura în centrul orașului şi a debutat în anul 1968. În cadrul acestui festival s-au lansat mari artişti ai artei muzicale. Pe scena acestui festival , de-a lungul celor 16 ediţii, au evoluat  nume celebre naţionale şi internaţionale precum: Constantin Drăghici, Gică Petrescu, , Paula Seling, Gabriel Cotabiță, Nicola, Laurențiu Cazan, Luminița Anghel, Mircea Baniciu, Marcel Pavel, Hot Chocolate, Toto Cutugno, Belinda Carlisle, Tom Jones, Vaya Con Dios, Christina Aguilera.

       În anul 2013, în Braşov, s-a deşfăsurat prima olimpiadă de pe teritoriul României, Flacăra Olimpică a fost aprinsă pe 2 februarie, în cadrul unei ceremonii speciale organizate la Atena, şi a ajuns la Bucureşti a doua zi. La Casa Olimpică, flacăra a fost aprinsă pe un soclu de către exploratoarea Uca Marinescu, în cadrul unui eveniment special care a păstrat fastul şi simbolistica ceremoniilor olimpice.

Descoperirile arheologice indică existenţa aşezării de astăzi a Braşovului, încă din epoca bronzului, din urmă cu 60.000 de ani.

Cel mai impresionant monument antic este sanctuarul dacic de la Racoş, care însă este inaccesibil turiştilor.

O altă dovadă a vieţii pe aceste meleaguri este tabăra romană , castrul roman, descoperită în Râşnov, fosta graniţă nord-estică a Imperiului Roman, din timpuri străvechi, datând din secolul al II-lea e.n., vestigii ale vechii frontiere a Imperiului Roman

O inscripţie sculptată într-un bloc de piatra dezvăluie denumirea dacică a ţinutului: Cumidava.

Aşezările daco-romane (Braşov, Hărman, Cristian, Feldioara) din această zonă stau mărturie că după retragerea romanilor ( din anul 271), locuitorii de atunci (populaţia formată, cea daco-romană) au rămas aici.

Ţara Bârsei a avut mereu un rol important în toate contextele vieţii, prin amplasarea strategică şi prin  bogaţia resurselor naturale.

Mărturiile arheologice indică prezenţa unor mari culturi neolitice (celebra cultură Noua, Tei, Schnekenberg) pe teritoriul de azi al Braşovului, urmate de alte descoperiri din epoca bronzului.

În apropiere de Braşov s-au gasit bare de aur, cu stampila oficiului din Sirmium şi monograma lui Crist, datând din a doua jumătate a sec al IV-lea.

Descoperirile arheologice au atestat existenţa unor temple dacice în zona “Pietrele lui Solomon”, depozite de alimente în Piaţa Sfatului, aşezări şi cetăţi pe Dealul Melcilor şi în cartierul Valea Cetăţii din Noua.

Datorită vitregiilor naturii şi mai ales a dezinteresului politic, de-a lungul timpului, majoritatea acestora au fost deteriorate sau distruse , fie din interes , fie din modernizare în cadrul programului de sistematizare şi nu numai…

Până spre secolul al XIII-lea al erei noastre, nici un document nu pomeneşte de Braşov. Totuşi, se poate observa o continuă locuire, mai ales în zona Şchei sau Bartolomeu.

Actualul municipiu Braşov, s-a format prin unirea zonelor : Bartholomä, Noua, Martinsberg, Cetatea (Corona), Şchei, Blumăna, Dârste, Stupini.

     Braşovul este un important centru cultural, sportiv şi economic al României și oferă multe puncte de atracție, care se vor regăsi în prezentarea orașului Brașov.

Acest articol a fost publicat în România - locuri de vizitat și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s