Brasov – Muzee – Cetăţuia Braşovului – Cetatea Braşov

Unul dintre cele mai importante puncte de apărare, situată în afara cetăţii Braşovului, era Cetăţuia de pe Strajă ( numită azi Dealul Cetăţii).

La începutul secolului al XV-lea, în acest loc exista doar un turn de veghe, care a fost completat în anul 1524 cu un bastion de lemn cu patru turnuri.

Acestă construcţie a fost distrusă în anul 1529 de armata lui Petru Rareş, iar în locul ei au fost înălţate, un sfert de veac mai târziu, ziduri de piatră şi au fost săpate şanturi.

Incendiul ce a avut loc în anul 1618 i-a adus stricăciuni grave, astfel că, în anul 1625, cetatea a fost refăcută aproape în întregime.

În 1627 a fost săpată în interior o fântână de 81 m, iar apoi în anul 1630, cetăţuia capătă cele patru bastioane de la colţuri.

În secolul al XVII-lea, a slujit drept depozit, apoi cazarmă plăieşilor. Din acest motiv, pentru o perioadă, dealul s-a numit Dealul Plăieşilor.

Din secolul al XVIII-lea şi până în anul 1954 a servit ca închisoare, apoi depozit pentru Arhivele Statului Braşov până în anul 1975.

Începând cu 1981, dupa o amplă restaurare devine un complex turistic cu specific medieval.

Datorită modificărilor vegetaţiei, tăierea copacilor, aceată cetăţuie se poate observa din centrul oraşului. Noaptea, fiind luminată, oferă o privelişte mirifică.

Adresă:

Strada Cetăţuia, Braşov, România

Acest articol a fost publicat în Frumusetile Romaniei - Brasov și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s