La cumpărături de sărbători

Pătrățel deschide ochii, surprins de zgomotul care se aude. Gălăgia nu parer să fie de la televizor. Se ridică din pat, își ia halatul și se deplasează încetișor, în sufragerie. Acolo Gogoșar și Maimuțel purtau o discuție, o planificare. Deși vrea să se retragă, Pătrățel este surprins de sora lui, Maimuțel:
– Ce bine că te-ai trezit!
– Da…da… – spune fericită și Gogoșar.
– Ați schimbat locurile de întâlniri, de la vecinica Gogoșar, la noi – întreabă mirat Pătrățel.
– Doar pentru sfaturi – răspunde Maimuțel
– Nu puteți rata deplasările la mine, mai ales pentru prăjituri – susține Gogoșar, iar Pătrățel închide în sec.
– Ne-am gândit să facem cumpărăturile pentru sărbători, acum dimineață.
– Poate nu este multă lume.
– Are dreptate Gogoșar. Ne duci cu mașina, frățioare?
– Păi…hm…dacă tot m-am trezit – răspunde Pătrățel pornind spre dormitor pentru a se pregăti.

Pătrățel, ajuns în dormitor, privește spre pat oftând, simțind că-l apucă somnul. Își trage scaunul și lovește cu cotul paharul în care era puțină cafea, care cade pe jos, vărsându-se. Ofteaă. Întinde mâna după cârpă și șterge pe jos. Se uită atent la obiectul din mână, sesizând că era un tricou, nu cârpa, care se uita sfidător la el, puțin mai departe. Își continuă căutările printre hainele din jur. După câteva minute este gata. Se uită în oglindă și remrcă tricoul cu model…de cafea.

Mașina se deplasează cu o viteză de melc. Maimuțel, care stătea lângă Pătrățel, vorbea neîntrerupt cu Gogoșar, care se agita pe bancheta din spate. Ajung la magazin, unde parcarea este aproape plină.
– Și alții au avut ideea voastră – remarcă Pătrățel, iar fetele se îmbufnează.
Pătrățel își găsește până la urmă, cu greu, un loc de parcare. Așteaptă ca fetele să coboare și privește în zare. Maimuțel discută în continuare cu Gogoșar, fără a se deplasa. Pătrățel iese din mașină, iar fetele încep să se deplaseze. El revine la mașină, fetele se opresc și-l așteaptă:
– Nu vii?
– Trebuie?
– Păi o să avem multe bagaje – spune Maimuțel.
– Of…hamal… – soptește Pătrățel.
Cei trei, își fac loc cu greu la intrare, luând un cărucior și pornind spre rafturile cu produse, fetele, urmate de un cărucior, condus de Pătrățel.
După ce intră, fiecare își rotește privirea stânga-dreapta, fetele după produse, iar Pătrățel după peisajul feminin.

Maimuțel îi arată vecinei oușorul de ciocolată. Aceasta îi arată alte produse specifice, după care încep să discute. Pătrățel vede canapeaua de la raionul de mobile se asează pe acesta. Privește lung , prin magazin. Fetele caută o vânzătoare pentru a cere indicații dar nu au noroc. Pătrățel zâmbește, trezindu-se între timp cu o angajată, lângă el:
– Vă place domnu, este ideală, atât pentru perioada zilei cât și pentru dormit, seara.
Pătrățel înghite în sec, rămânând cu ochii pironiți într-o anumită zonă a vestimenteţiei domnișoarei. Între timp, vede cum fetele se uită încruntate la el, spunând:
– Da…somnul este bun…uitați domnișoarele vă solicită ajutorul – arată spre Gogoșar.
– Da…mă duc, dar revin.
– Mulțumesc – spune Pătrățel iar vânzătoarea îi răspunde cu un zâmbet larg.
Angajate o pornește spre Maimuțel, iar Pătrățel sare în picioare, se ia după ea, se mai uită o dată, apoi o ia în direcția opusă.

Maimuțel îl întreabă pe Pătrățel dacă îi place produsul pe care-l are în mână, iar el aprobă, aruncând o privire scurtă, iar cu una lungă, o aranjează în cărucior. El ia tot ce i se oferă și pune în „mașina” lui, din magazin. Fetele se opresc la raionul cu detergenți. Încep și el, ca și altele de acolo să scoată dopurile de sticle și să le miroasă pe rând.
– Uite din asta aveam eu – spune Maimuțel.
– Da…uite cum miroase asta – spune Gogoșar.
Pătrățel, privește îndelung la fete. Se gândește să mai facă o tură părin magazin, că fetele mai aveau cam jumătate de raft, de mirosit. Când să o pornească, vede pe vânzătoarea de la canapele și renunță. Întră și el în zona rafturilor, ocolind un grup de trei „mirositoare”. Până la urmă, Maimuțel își același detergent pe care-l folosise și până atunci. Pătrăţel vede o femeie , roşie, ca ouăle de Paşti şi zâmneşte. O ia spre dreapta şi aproape că se împiedică de o altă…domnişoară. O priveşte îndelung, cugetând: „Femeile şi-au luat decolteurile cu ele!”.
Se îndreaptă spre casă. Acolo, o femeie, stă la două cozi. Căruciorul ei era la o casă, fizicul ei, era la cealaltă. Pătrățel își timite fetele la rând cu fizicul doamnei, iar el stă în spatele căruciorului acesteia. Până la urmă, femeia își ia fizicul lângă coș, iar Pătrățel se bagă în fața fetelor. O femeie se uită urât la el. Pătrăţel o priveşte calm, spunând:
– Este căruciorul doamnelor…Ați văzut bărbat care să cumpere atât?!

Pătrățel este ferici, la volanul mașinii personale, nu atât pentru că conducea, cât pentru faptul că-și terminase calvarul cumpărăturilor, cu o durata de patru ore. Mai avea doar un hop, acasă și căratul bagajelor.
Firma de curățenia al orașului, mătura soseaua. Vântul împinge praful spre carosabil, iar Pătrățel se sperie, prinzând din greșeală, în loc de manetă, piciorul vecinei Gogoșar, care schimbase locul, la întoarcere, cu Maimuțel.
Pătrățel tresare din nou, Gogoșar tace, iar Maimuțel zâmbește. Un alt șofer, vede manevra, oftează după sperietuă și scrășnește printre dinți, în surdină:
– Luați-vă o cameră!
Acest gest, involuntar, calmează pe Pătrățel, reducând la tăcere pe cele două fete. Pătrățel se gândește că a găsit un antidot pentru gălăgie….Gogoşar ia culoarea unui ou, de Paşti, fericit….

Acest articol a fost publicat în Patratel si Gogosar și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la La cumpărături de sărbători

  1. cluc24 zice:

    Reblogged this on Cluc24's Blog.

  2. Pingback: Aventuri cu Pătrăţel şi Gogoşar | Stiinta Tehnica si Literatura

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s